Revista de Rugaciuni si Spiritualitate - Crestinism, Iudaism, Islamism ( Islam ), Hinduism, Budism ( Buddhism )

Articole

Americanii, europenii si credinta

Este - practic - imposibil ca dvs. sa nu fi citit stirea de presa, prezenta pe toate site-urile, in toata presa scrisa pe suport-hartie si - daca nu ma insel - si in presa audiovizuala, stire care se refera la studiul Centrului de Cercetari Pew, citat de AFP. Efectuat in SUA, pe un esantion de 35.000 de persoane, sondajul releva faptul ca noua din zece americani cred in Dumnezeu, opt din zece cred in miracole (infaptuite de Divinitate) ; se mai dau procente care arata cam cati cred in Rai (destul de multi) si cati in Iad (mai putini !) si se mai spune ca 3/4 dintre repondenti - se roaga zilnic. Cam asta este stirea si nu este nimic de mirare in ea caci, daca s-ar efectua un sondaj asemanator mai incoace, inspre noi, lucrurile ar fi cel putin asemanatoare, daca nu cumva, procentul de "credinciosi" ar fi mai mare ! Ceea ce este foarte posibil.
Citeste...


Articole

... "Aur, smirna si tamaie"

Flora biblica tamaduitoare

Marea Carte a intelepciunii, Biblia, descrie cateva din plantele, arborii si arbustii pe care Dumnezeu ni le-a lasat si care, pe langa alte calitati, au si virtuti tamaduitoare. Inca de la inceputul Bibliei, si anume din Genesa 37:25, cand fratii lui Iosif l-au vandut ismaelitilor pe acesta, sunt pomenite caravanele venind din Galaad cu camilele incarcate cu "tamaie, cu leac alinator si smirna, pe care le duceau in Egipt", Cartea continua sa pomeneasca numeroase plante, arbori si arbusti datatoare de foloase tamaduitoare, estetice sau sacre. Mergand mai departe, Noul Testament ne spune ce anume au adus in dar Magii de la Rasarit pruncului Iisus, ca fiind cele mai alese si mai pretuite comori: ... "si-au deschis vistieriile si i-au adus daruri : aur, tamaie si smirna" ( Matei 2:11 ). Sunt doar cateva exemple, din care cititorul trebuie sa vada cat de pretuite erau - si sunt inca - pentru virtutile lor vindecatoare, componentele florei creata de Dumnezeu pentru noi.

Citeste...


Articole

Parintele Galeriu - Cel datator de speranta

Parintele Galeriu - cel datator de pantofi saracilor... Asa a fost cunoscut, cel care, mergand pe strada si vazand un om descult, s-a descaltat si l-a incaltat pe acesta, iar el a pornit inainte descult, ascunzandu-si picioarele goale sub sutana, pentru ca nimeni sa nu-i banuiasca gestul crestinesc... dar Cel de Sus a vazut si a vrut ca noi sa stim...

Cine a fost Parintele Galeriu ?

Mai intai a fost pui de tarani nascut la 21 noiembrie 1918, in Razesi -Bacau, unde a facut Scoala Primara; apoi, crescand, a mers la Seminarul Teologic "Sf. Gheorghe" din Roman, ajungand in anul 1942 la Facultatea de Teologie din Bucuresti si devenind doctorand la Institutul de Teologic Universitar si apoi Doctor in Teologie in anul 1973. Dar pana a ajunge la aceasta treapta, a fost preot in Podu Valeni din Prahova (1943-1947) si preot in Parohia "Sf.Vasile" din Ploiesti (1947-1973). A fost apoi transferat ca "spiritual" la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti (1973-1974), unde a fost, pe rand, lector (1974-1977) si profesor titular (1977-1991); intre timp (1990) a devenit Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor. In anul 1992 a fost profesor consultant si conducator de Doctorat la Universitatea Bucuresti. Inca din anul 1974 Parintele Galeriu a fost preot paroh al Bisericii "Sfantul Silvestru" din Bucuresti, unde a ramas pana la obstescul sau sfarsit din 10 august 2003.

Citeste...


Articole

MANASTIREA TISMANA

Loc binecuvantat unde oamenii isi regasesc linistea

Situata la 30 km vest de orasul Tg-Jiu din judetul Gorj, Manastirea Tismana este un foarte vechi asezamant monahal din Tara Romaneasca.
Ctitorul manastirii este Cuviosul Nicodim (1310-1406) de neam valah, din partea de sud a Dunarii, dupa mama inrudindu-se cu domnitorii Basarabi si cu cneazul Lazar al Serbiei. In Tara Romaneasca, Cuviosul Nicodim a venit prin chemare divina, cu misiunea de a ridica o manastire intr-un loc ales special pentru cinstirea si pomenirea Prea Sfintei Nascatoare de Dumnezeu. Documentele istorice mentioneaza mai multe ctitorii ale sale si anume manastirile : Vodita, Gura Motrului, Topolnita, Visina, Aninoasa, Prislop, dar se spune ca Manastirea Tismana ar fi cea mai frumoasa si mai trainica dintre ctitoriile sale.
Sfantul a colindat destul de mult prin muntii Olteniei pentru a gasi locul cautat. Intr-una din acele zile, pe cand se odihnea langa un copac mare din lemn de tisa, a inceput a se ruga la Dumnezeu sa-i arate prin semn dumnezeiesc unde sa aseze sfantul Jertfelnic al viitorului lacas. Atunci s-a coborat asupra lui si asupra copacului un fascicul de lumina, iar un glas s-a auzit "Aici este locul unde am poruncit tie sa faci lacas de inchinaciune Maicii Mele cele Preaslavite si cu ajutorul ei si al meu, nu va lipsi voua, intru mantuirea voastra si slavirea asezarii voastre". Se spune ca Sfantul Nicodim a taiat cu mana lui tisa cea mare si a asezat acolo Sfantul Prestol. De la acest lemn si de la vestitele paduri din zona, aceste locuri si-au luat numele de Tismana.
Citeste...


Articole

Ce importanta mai poate avea recunostinta?

Despre recunostinta se poate spune ca este o gratitudine, o obligatie morala pentru o binefacere, un sentiment de recunoastere a datoriei fata de un binefacator. Sub aspect psihologic, recunostinta mai poate avea o anumita importanta si tocmai din acest motiv, m-am hotarat sa va prezint cateva idei.
Daca in Statele Unite ale Americii si Canada, recunostintei ii este dedicata in luna noiembrie a fiecarui an o sarbatoare cunoscuta sub denumirea de "Thanksgiving Day", pe la noi, recunostinta a ajuns mai mult o atitudine morala.
Celebrata sau nu, recunostinta ca sentiment, poate avea un rol deloc de neglijat, indeosebi pentru persoanele pentru care valorizarea ar avea si o alta semnificatie. La aceasta concluzie am ajuns recent, dupa o discutie cu cineva, care face parte din categoria persoanelor care obtin rezultate semnificative numai atunci cand simt ca sunt apreciate, eventual recompensate. Cine este de vina? Se pare ca mediul in care au crescut, educatia care le-a fost indusa... cine mai stie?
Nu este o noutate pentru nimeni, in ziua de azi, auzim din ce in ce mai putine cuvinte de multumire, iar recunostinta se exprima din ce in ce mai putin. Pe majoritatea dintre noi, acest lucru nu ne deranjeaza, dar sunt si persoane care, prin structura lor, sunt (sau au devenit cu timpul) mult mai receptive la acest sentiment de recunoastere a datoriei. Zilele trecute am cunoscut o astfel de persoana si am constatat ca lipsa indelungata a unei astfel de valorizari, o adusese in pragul depresiei.
Daca as fi incercat sa o aduc cu picioarele pe pamant, spunandu-i sec "Fericit cel ce nu asteapta recunostinta, acela nu va avea nicio dezamagire", as fi gresit crunt. Nu oricine poate suporta o asemenea replica, asa ca a trebuit sa ma gandesc la altceva.
Citeste...


Articole

Suntem in anii 7523 respectiv 2016. Nu stiati?

Dupa sistemul de numerotare al anilor folosit in lumea bizantina, 2016 este anul 7523 de la Facerea lumii.
Poate va amintiti de la orele de istorie sau din pelerinaje ca textele medievale semnate de domnitorii Io ai Tarilor Romane puneau la sfarsitul documentelor de cancelarie un an (numit valeat) care nu parea sa corespunda cu nici un an medieval cunoscut de noi, caci incepea de la 6800 in sus.
Acest lucru este la fel de just ca si folosirea anului 2016 in sistemul occidental de calcul, caci impartirea anilor in era noastra si era veche, ca si calculele asupra presupusului an al Facerii lumii sunt datorate aceluiasi Dionisie Exiguus (Smeritul), originar din spatiul locuit de daco-romani.
In secolele III-IV Biserica apuseana a fost preocupata de gasirea un punct de reper sigur ce va fi folosit in intreaga crestinatate asupra anului nasterii Mantuitorului si deci si al anului Genezei biblice. Carturarul Dionisie fiind cunoscut pentru vasta sa cultura la vremea respectiva a primit sarcina de a calcula aceste date in mod cat mai precis. Dupa multiple dezbateri clericale, anii au fost impartiti dupa reperul nasterii lui Iisus Christos in felul urmator: BC - anii dinaintea lui Christos si AD - Anno Domini sau anul Domnului.
Anii de la Facere pana la Nastere sunt 5508 dupa calculele Smeritului Dionisie. Aceasta data, 5508 i.Chr., este insa inexacta, motiv pentru care in Evul Mediu tarziu, apare Hronograful care va rectifica aceasta data, apropiind-o de noi cu peste sapte veacuri. Lumea bizantina va folosi anul lui Dionisie pana in a doua jumatate a secolului al XIX-lea cand prin Legea lui Cuza va fi adoptat in mod oficial alfabetul latin in locul celui chirilic si noua datare occidentala.
Citeste...


Articole

Terapia cu Ingeri

Desi pana dupa evenimentele din Decembrie ’89, in tara noastra nici nu se putea pomeni despre terapia cu ingeri, imi amintesc foarte bine o rugaciune pe care, bunica m-a pus sa o invat. Nu degeaba o citez aici, deoarece veti vedea mai jos importanta sa. Iata rugaciunea: "Inger, ingerasul meu, /ce mi te-a dat Dumnezeu, /totdeauna fii cu mine/ si ma-nvata sa fac bine. /Eu sunt mic, /tu fa-ma mare. /Eu sunt slab, /tu fa-ma tare. /In tot locul ma-nsoteste si de rele ma fereste. Amin!". Sa intram in subiect.

Ce sunt ingerii?

Ingerii sunt fiinte pure, de lumina, create de Dumnezeu. In Vechiul Testament era inclusa credinta in ingeri ca fiind fiinte spirituale sau inteligente ceresti, puse in slujba implinirii voii Sale. Cuvantul "inger" provine din grecescul "angelos", care inseamna "mesager", iar domeniul care studiaza ingerii se numeste "angelologie". In Vechiul Testament, cu doua exceptii, cuvantul ebraic pentru mesager este Malaki, ceea ce inseamna de asemenea mesager. Profetul Maleahi, a luat numele sau de la acesta, fiind el insusi un mesager care a proorocit despre venirea "mesagerului Noului Legamant", Iisus. Ingerii sunt mentionati in Vechiul Testament de cel putin 108 ori, iar in Noul Testament de 165 ori. Ei pot fi gasiti in multe traditii religioase ca "instrumente" ale vointei lui Dumnezeu.

Cum actioneaza ei?
Citeste...


Articole

Martiri pentru credinta

Nicaieri nu este un loc mai potrivit spre a vorbi despre o carte ce contine marturii despre martirii intru Christos, decat intr-o revista intitulata "Rugaciuni". Caci rugaciuni trebuie sa aducem pentru cei care au colaborat la scrierea acestei carti si pentru aceia despre care vorbeste ea. Ne referim la volumul intitulat "Martiri pentru Christos, din Romania, in perioada regimului comunist" aparuta la Editura Institutului Biblic si de Misiune al Biseriii Ortodoxe Romane, Bucuresti, 2007. La initiativa Fundatiei St.Gerhard’s din Germania, sustinuta de Bisericile istorice din Romania, a fost declansata o ampla activitate de cercetare in arhivele confesionale si cele ale Securitatii, in scopul identificarii celor intemnitati si ucisi in detentie in vremea regimului comunist din Romania. In scopul recuperarii martirajului crestin in acele vremuri, cat mai ales pentru reconcilierea religioasa, Bisericile istorice au fost de acord cu aceasta initiativa si cu participarea lor la ea. In volum sunt prezentati martiri crestini ortodocsi, romano-catolici si lutherani.
Citeste...


Articole

Celor care nu cred decat ceea ce vad...

Recent, am asistat la o discutie aprinsa, pornita de la o simpla afirmatie "eu nu cred decat ceea ce vad". Desi nu-mi place sa ma amestec, mai ales cand se discuta in contradictoriu, am incercat sa-i calmez pe respectivii protagonisti, impartasindu-le o scurta povestire. Desi ma considera inca un copil, avand in vedere marea diferenta de varsta existenta intre noi, iar pe dansii un fel de buni sfatuitori in tot si la toate, au ascultat povestea mea, asumandu-si pentru foarte putin timp, rolul de ascultatori. Cum povestea a placut si a avut si efectul dorit, m-am gandit sa v-o impartasesc si dumneavoastra.
Intr-o zi, un medic ateu s-a intalnit cu un fost pacient, care era preot. Dupa ce s-au salutat si au rememorat cateva dintre momentele petrecute impreuna in spital, medicul a pus urmatoarea intrebare :
- Parinte, ai vazut vreodata un suflet ?
- Nu, a raspuns preotul.
- Poate ai auzit ?
- Nu.
- Poate fi mirosit, poate fi gustat ?
- Nu.
Vizibil enervat de calmitatea preotului, medicul, devenind ironic i-a pus o noua intrebare:
- Dar de simtit, poti simti un suflet ?
- Da, sunt sigur de asta.
- Ce sa mai cred parinte? Din cele cinci simturi pe care le avem, doar unul marturiseste sufletul...deci ?
- As putea sa va pun si eu cateva intrebari ? a raspuns deloc incurcat preotul.
- Ca medic, stiti ce este durerea, indeosebi cea fizica. Ati vazut-o, ati auzit-o, ati gustat-o, ati mirosit-o, ati simtit-o ?
- Nu, am simtit doar manifestarile ei ! a raspuns medicul, uluit de intorsatura situatiei.
- Deci, si in cazul dumneavoastra, din cele cinci simturi doar unul marturiseste ceva. Sa inteleg ca nu exista durere, iar meseria dumneavoastra nu are rost ?
Citeste...


Articole

Este adevarat ca fiecare dintre noi are un inger pazitor ?

Despre ingeri...

La 3 iunie 1526, catedrala din Rodez consacra printr-o mesa catolica, o capela pentru cultul ingerilor, iar in anul 1853, Conciliul de la Reims a fixat sarbatorirea lor la data de 2 octombrie a fiecarui an. Dar ce stim despre ingeri ?

"Inger, ingerasul meu"

Prima oara cand am luat cunostinta de existenta ingerilor a fost in copilarie, cand bunicii ne invatau sa recitam cunoscuta rugaciune, care incepea cu : "Inger, ingerasul meu..." Daca am fi avut curiozitatea, am fi aflat "provenienta" lor din ceea ce urma : "Ce mi te-a dat Dumnezeu", aceste cuvinte explicau foarte clar, ingerii ne sunt dati de Dumnezeu ! "Totdeauna fii cu mine/Si ma-nvata sa fac bine" erau urmatoarele cuvinte din care - acum - inteleg ca ingerii sunt indrumatori "de bine". Ruga catre inger continua cu : "Eu sunt mic, tu fa-ma mare/Eu sunt slab, tu fa-ma tare" ceea ce inseamna ca sprijinul si indrumarea in propria dezvoltare materiala si spirituala este una dintre indeletnicirile ingerilor ; "In tot locul ma insoteste si de rele ma fereste" ceea ce prefigureaza prezenta continua a ingerilor langa oameni si rolul lor de pazitori de rele. Daca in copilarie ati fost invatati de parinti sau bunici aceasta rugaciune, acum stiti - in linii mari - ce sunt ingerii.
Citeste...


Articole

Nunta la romani

Datini, obiceiuri, superstitii

In prima jumatate a secolului trecut, cand s-a nascut cel ce scrie aceste randuri, orasele erau mici targuri, iar satele erau mari si infloritoare. Satenii au fost ( si sunt, atatia cati au mai ramas ) mari pastratori de datini, obiceiuri, superstitii. De multe ori, hotarele dintre acestea erau atat de intrepatrunse, incat ele se confundau. Satul ! Acesta a fost vatra natiei ; bogatia folclorului ( acum pierduta, sau - in orice caz - saracita ) acolo era conservata cu grija. Respectul pentru traditie era de necontestat, iar superstitia era urmata cu sfintenie, caci bunul-simt recunoscut al taranului roman urma neclintit dictonul "crede si nu cerceta". Ei credeau in superstitie avand zestrea milenara de exemple care demonstrau ca : da, e bine sa tii cont de ea ! Astfel, in majoritatea lor, nuntile, chiar ale orasenilor cu radacini acolo, se tineau la sate, unde exista siguranta ca odata, candva, vei putea spune ca "a fost o nunta ca-n povesti, care-a tinut trei zile si trei nopti". De ce "ca-n povesti" ?
Citeste...


Articole

Seceta, paparudele si caloianul

Cu origini in stravechile mistere tracice, datina "paparudelor" este o invocare rituala a ploilor, facuta la vreme de seceta in mai toate regiunile tarii, cu deosebire in cele mai amenintate de seceta, cum sunt Oltenia, Muntenia, Dobrogea, dar care se regasesc si in Moldova si Campia Transilvana.


Paparudele

Dimitrie Cantemir in a sa "Descriptio Moldavie" pomeneste si descrie acest obicei, atat de popular in vremea aceea la sate, dar si in micile targuri. Denumit "papaluga", obiceiul paparudelor in Moldova, era descris ca fiind un "joc" al fetelor foarte tinere, de pana-n 10 ani, care, imbracate in frunze, foi si iarba, jucau pe ulitele satelor, oprindu-se la portile caselor, unde gospodina le uda cu apa, in timp ce acestea invocau ploaia, cantand :
Citeste...


Articole

Adevar sau Legenda ?

Miracolul reincarnarii

"Mitul" reincarnarii poate fi regasit la numeroase popoare. Si totusi, de unde vine el ? Stim doar ca in anul 553 d.Chr., cel de al V-lea Conciliu Ecumenic de la Constantinopol a anatemizat reincarnarea sustinand ca avem o singura viata pentru a ne "curata" si a reveni la starea dinaintea pacatului originar, scotand din textul Bibliei tot ceea ce amintea de reincarnare. Asta n-a ajutat la nimic, deoarece oamenii s-au grabit sa-si traiasca din plin, dupa bunul lor plac aceasta unica viata. Cu toata cenzura impusa de Conciliul Ecumenic textelor originale, pe alocuri s-au mai pastrat referiri ale lui Iisus Christos referitoare la reincarnare ; cea mai cunoscuta fiind cea a profetului Ilie care s-a reincarnat in persoana lui Ioan Botezatorul (Biblia, Ioan 3:1-8; Matei 11:14; Ioan 9:1-3).
Citeste...
Parapsiholog Radu Botez - parapsihologie paranormal astrologie

© Copyright 2007 - 2017 rugaciuni.ro     Toate drepturile rezervate     Mentiuni Legale
* Reproducerea neautorizata a textelor sau imaginilor de pe acest site este interzisa. Preluarea textelor publicate se poate face doar cu acordul General Editor A.A.P.E.S.

Site-ul oficial al Asociatiei de Astrologie si Parapsihologie ElyStar       (www.aapes.ro) Revista ElyStar OnLine - de Parapsihologie si Astrologie       (www.elystar.ro) Radu Botez - parapsiholog - carte de vizita online Revista de medicina alternativa  (www.infoterapii.ro) Info Parapsiholog - Cabinet de Parapsihologie Paranormal Astrologie Revista InfoMuzica - meloterapie       (www.infomuzica.ro) Carte Psihologie Parapsihologie Revista de Superstitii       (www.superstitii.ro) Revista Vietilor Anterioare       (www.reincarnare.ro) Paranormal - Parapsihologie  (http://www.paranormal-parapsihologie.com) Revista OnLine de Interpretare a Viselor                              (www.oniromantie.ro) Cabinet OnLine de Parapsihologie - Parapsiholog Radu Botez (http://www.parapsiholog.ro) Portal Esoteric (http://www.parapsiholog.eu) Noul tau dictionar de vise -- Enciclopedia viselor pe intelesul tuturor - editie digitala Carte Reincarnare Revista de Arte Martiale - Budo Gym  (http://www.revista.budogymclub.ro/) Revista de Rugaciuni (http://www.rugaciuni.ro) Budo Gym Club - Dojo de Kyokushin Karate Astrologie Tarot Horoscop Numerologie Carte SEX si Zodii Magazin Ezoteric